lawendowyfartuszek

Ciasta

Kruszon z owocami

Dzisiaj przepis na ciasto owocowe. Kruche i lekko kwaśne. Ja użyłam do niego borówki, czerwone porzeczki i maliny. Polecam też z agrestem. Polecam :)

PicsArt_1405452861246.jpg

Składniki na blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm

  • 500 g mąki
  • 1 kostka masła lub margaryny (250 g)
  • 4 jajka
  • 350 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg owoców (ja użyłam borówki, maliny, porzeczki)

Żółtka oddzielamy od białek. Mąkę, masło, żółtka, 200 g cukru i proszek do pieczenia łączymy na gładką masę. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostały cukier, mąkę ziemniaczaną i dalej miksujemy. Na ciasto wykładamy owoce, a następnie pianę z białek. Na wierzchu układamy kawałki pozostałego ciasta. Pieczemy ok. 45 minut w 180⁰C.

Smacznego!

PicsArt_1405452683324.jpgPicsArt_1405452740743.jpgPicsArt_1405452794973.jpgPicsArt_1405452861246.jpg

 

zBLOGowani.pl
var linkwithin_site_id = 2152423; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów