lawendowyfartuszek

Ciasta

Cytrynowe muffinki

Po wakacjach mam dla Was najlepszy przepis na muffiny. Mięciutkie i pulchniutki. Po prostu pyszne,  a co więcej ich przygotowanie  jest szybkie i proste. Drugiego dnia smakują tak samo dobrze :) Super opcja na drugie śniadanie do szkoły no i oczywiście do pracy.

20140719_100356.jpg

Składniki na 12 babeczek:

  • 1 ½ szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju
  • 2 jajka
  • sok i skórka z 1 cytryny

Potrzebujemy 2 miski. W jednej misce łączymy suche składniki – mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce łączymy mokre składniki – mleko, olej, jajka, sok i skórkę z cytryny. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i łączymy na gładką masę np. łyżką lub jeśli wolicie mikserem. Ciasto umieszczamy w papierowych papilotkach ułożonych na blaszce do pieczenia babeczek. Najlepiej sprawdza się do tego łyżka do lodów :) Kiedyś podpatrzyłam ten pomysł w programie Nigelli Lawson. Babeczki pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180⁰C.

Smacznego!

20140719_100247.jpg

zBLOGowani.pl
var linkwithin_site_id = 2152423; Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów